Szülészeti Nőgyógyászati Osztály

 

A Kazincbarcikai Kórház 1969. augusztus 19.-i átadása óta a Szülészeti – Nőgyógyászati osztály folyamatosan működik. Kezdetben csak a Nőgyógyászati osztály, majd októberben megkezdte működését a Szülészeti részleg is. Az osztályon az első szülés 1969.10.02-án 14:00 órakor zajlott, Dr. Institóris István és Dr. Keresztes András segítségével. Az első császármetszést október 18.-án végezte Dr. Institóris Isván és Dr. Bánhegyi András.

 

A FEJLŐDÉS ÚTJA

1977-ben a Várandós gondozás megreformálása is megtörtént (1 várandós, 1 védőnő, 1 orvos). Így a várandósság folyamatosan nyomon követhetővé vált a szakemberek számára.

1985. májusától rendelkezik a kórház ultrahang készülékkel, amit a szülészeti és nőgyógyászati betegek szűrésére is használtak.

Osztályunkon 1985-től a szülészeti fájdalmak csillapítására gerincközeli érzéstelenítést (EDA) is igénybe vehetnek a kismamák.

1987-ben Dr. Keresztes András országos konferenciát szervezett Szülészeti fájdalom csillapítás címmel az Anaesthesiológiás és Intenzív therápiás társasággal karöltve. Az előadás sorozaton 100 orvos vett részt az országból. A Kazincbarcikai Kórház orvosai 7 előadást tartottak a rendezvényen.

1989-től az osztályon is végezzük az esztétikailag is előre lépést jelentő a szeméremcsont felett vízszintes metszésből végzett nőgyógyászati hasi műtéteket és császármetszéseket ez a  Pfannenstiel - metszést vagy úgy nevezett „Bikini metszést” ahogy a betegek nevezik.

Az országban elsők között alkalmaztuk a szülési fájdalmak csillapítására a Dintrogén-oxydult vagy köznéven a kéjgázt. 1992.január 7-én a Magyar Köztársaság Találmányi Hivatala Szabadalmi Okiratot bocsájtott ki erről. A szabadalom Dr. Keresztes András nevéhez fűződik.

Az első laparoscopos műtétet 1992.05.18-án végezte Dr. Pásztor Gábor és Dr. Keresztes András. A laparoscopos tornyot a Borsodi Vegyi Kombinát és 19 környező település támogatásával szerezte be kórházunk.

1993-ban az osztály életre hívott egy alapítványt, "Anyaságért és Boldog Családért Alapítvány" amelynek célja az osztály műszerezettségének javítása, a betegek környezetének otthonosabbá tétele. Eddig az alapítvány több mint 10 millió forintot fordított az osztály komfortjának javítására.

Osztályunkon 1993-óta próbálunk a bababarát szemléletnek megfelelő ellátást biztosítani. Az osztályon dolgozó szülésznők, gyermekápolók és orvosok előtérbe helyezték a Gyengéd születést, mind a körülmények kialakításával, mind a szülészetben berögződött szemléletek megváltoztatásával, aminek segítségével előtérbe kerültek a családbarát szülészeti ellátás elvei. 2009-ben teljesítettük a feltételeket és megkaptuk a megtisztelő "Bababarát Kórház" címet, amit osztályunk meg is védett a rákövetkező periódusban is. Az osztályon dolgozó szakápolók áldozatos munkája során részesei lehetünk egy család születésének.

2005-2006-ban a kórház hotel részének felújítása megtörtént, melynek során az osztály profilja megváltozott. A nőgyógyászati műtő, ami eddig a harmadik emeleten működött, a központi műtőbe került, itt végzik a nőgyógyászati nagyműtéteket. Az osztályon dolgozó műtősnők és műtős segédek is a központi műtőhöz kerültek. A császármetszések továbbra is a szülőszoba mellett kialakított műtőben történnek.

Kialakításra került 3 darab egy ágyas szülőszoba, aminek köszönhetően biztosítani tudjuk a vajúdók számára az intimitást és meghitt, családias környezetet.   A szülőszobán jelen lehet a hozzátartozó, aki a kismama számára lelki támaszt nyújt, ez legtöbb esetben az apa. Dúla jelenléte is engedélyezett. A szülést váró hozzátartozók részére kialakítottunk egy helyiséget, amiben nyugodt körülmények között várakozhatnak. Császármetszés esetén az apa a műtőben nem lehet jelen, de a műtő előterében és az újszülött ellátó helyiségben igen. Az újszülött elsődleges ellátása után az újszülött részlegen az apa számára biztosítjuk a szőrkontaktust. A szülőszoba felszereltsége segíti a háborítatlan szülés. A szülőszobán a színes textíliákkal és képek segítségével próbáljuk a légkört meghitté tenni. A vajúdók részére biztosított a szülőszék használata. A vajúdás megkönnyítésére bordásfal, gimnasztikai labda, zsámoly szolgál. A fájások enyhítésére masszírozó eszközök, legyező, kényelmes fotelek szolgálnak. A szülőszobán halk zene szólhat, amit a pár választ meg – kedvenc CD is lehet. A szülésre való ráhangolódást igény szerint segítjük aromaterápiával, mécsesek, olajos masszírozás, borogatás és meleg vizes zuhanyozás formájában. A fájdalomcsillapítására pszichoprofilaxist alkalmazunk, de lehetőség van gerincközeli érzéstelenítésre is. Igénybe vehetik a vajúdók fájdalomcsillapításra a gázt is (Dinitrogén-oxydul), amely minden boxban elérhető. Minden esetben biztosítjuk az "Aranyórát", amennyiben az anya és az újszülött állapota engedi. Az osztályon működő alapítvány beszerzett egy mechanikus, multifunkcionális szülőágyat ami könnyíti a vajúdás és szülés alatt a kívánt testhelyzet felvételét. Minden szülőágy mellett CTG készülék és Doppler készülék van. Az osztály rendelkezik egy ultrahang géppel, ami a sürgős esetek diagnosztizálását könnyíti meg ügyeleti időben. A nőgyógyászati osztályon is van egy CTG készülék, amit szintén az alapítványunk szerzett be. Ezzel növeljük a kismamák biztonságérzetét és kényelmét. Betegeink részére az alapítvány segítségével a kórtermeinket hűtővel láttuk el.

2009-ben osztályunkon dolgozó Dr. Kovács Istvánné (Ica) lelkiismeretes, odaadó munkájáért megkapta "Év Bábája" Címet, ezzel is emelve osztályunk jó hírnevét.

A 2010-es év kiemelkedő eseménye volt a sikeresen megrendezett "A Magyar Nőorvos Társaság Északkelet-magyarországi szakcsoport" ülése.

2010-ben kialakítottunk egy Családi szobát amelynek töretlen a sikere. A kórterem nagy kihasználtságán felbuzdulva 2011-ben egy újabb Családi szobát alakítottunk ki. A családi szobákban a falak matricával dekoráltak. Szines függönyökkel segítjük a családias légkör kialakítását. A család számára az itt töltött idő kényelmessé tételét a berendezéssel próbáljuk segíteni.(kényelmes fotelok, szoptatós szék, bébiringató, mikrosütő, hűtő, tv, pólyázó, a baba számára fürdőkád, bölcső). Mindkét kórterem nővérhívóval van ellátva, amivel az anyuka az újszülöttes részlegen és a szülészeti részlegen dolgozó kolléganőt is tudja hívni. Mind két kórterem kialakítását, berendezési tárgyainak beszerzését az "Anyaságért és Boldog Családért Alapítvány" finanszírozta.

2011-ben az NST labor és a szülészeti ultrahang berendezését is modernizáltuk az alapítványunk segítségével.  A várandósok számára az NST laborba olyan székeket vásároltunk, amiben a vizsgálat ideje alatt kényelmes testhelyzetet tudunk biztosítani a kismamák részére. Az ultrahang vizsgáló berendezését is modernizáltuk. Vizsgálat közben a kismamák számára is látható a magzat egy monitor segítségével. Kicseréltük az íróasztalt, a székeket. A falakat képekkel díszítettük. A fényviszonyok javítására fényszűrő függönyt vásároltunk.

2012 és 2013-ban egy internetes szavazás során az osztályunk elnyerte "Az Év szülészet" fődíját. 2012-ben "Az Év Szülészete" szavazás során megkaptuk „A legjobb gyermekágyi- és újszülött ellátás” kategóriát is. Elnyertük 2013-ban "Az Év Szülészete" szavazás „Legjobb felszereltség és környezet” kategória címet.

2014-ben kitüntetésre került MESZK által Aleva Sándorné "Az Ápolók Nemzetközi Napja" alkalmából, kiemelkedő szakmai munkájáért

2016-ban az osztályt Semmelweis nap alkalmából a MESZK kitüntette kimagasló szakmai teljesítményéért, ami az osztályon dolgozó szülésznők, szakápolók színvonalas munkájának elismerése.

2016-ban részt vettünk a "Séta a születés méltóságáért" című kezdeményezésben, az itt szerzett tapasztalatokkal és eszmecserékkel a családközpontú szülés és a gyengéd születés színvonalát emeltük. Szintén 2016-ban a kórház kertjében "Bábafa" ültetésre került sor, ezzel a rendezvénnyel kívántuk nyomatékosítani "Minden várandós anyának adassék meg a türelmes szüléskísérés lehetősége!"

2016-2017-ben Az osztályunkon végzett császármetszések aránya legkisebb volt Magyarországon, ez is bizonyítja, hogy az osztályon dolgozók a családbarát szemléletet és a gyengés születést részesítik előnyben, a szülést nem vezetjük, hanem kísérjük és így részévé válunk egy család születésének.

A gyermekágyas részleg öt darab három ágyas szobával és kettő darab egy ágyas családi szobával rendelkezik. A szobákhoz külön vizesblokk tartozik. A részlegen 24 órás Rooming-in rendszer működik, ez azt jelenti, hogy az újszülöttek a nap 24 órájában az anyák mellett vannak a szoptatás az újszülött igényei szerint történik – nem korlátozzuk sem a számát, sem az időtartamát. Az anya ágya mellett történik a gyermekorvosi vizit is, ahol az anyuka kérdései minden esettben megválaszolásra kerülnek. A kórházban állandó gyermekorvosi ügyelet működik. A kórtermek előterében baba fürdető kádak vannak, az anyukák igénye szerint fürdetési bemutatót tartanak az újszülöttes kolléganők, ezzel is felkészítve az anyukát a baba önálló ellátására. A kolléganők megtanítják az anyákat helyes bőr- és köldökkezelésre, pelenka cserére, valamint a szoptatás módjaira és a mell kiürítésére. 2016-tól minden újszülött hallás- és látás vizsgálaton esik át. Ettől az évtől osztályon védőnő is dolgozik akinek segítségével megkönnyítjük a körzeti védőnők tájékoztatását a születésekről és munkájával sokat segít a kismamáknak az újszülött ellátás elsajátításában. Az újszülöttek táplálása anyatejjel történik. Tápszert csak indokolt esetben, orvosi utasításra kap az újszülött. Minden kórteremben megtalálhatók a szoptatási irányelvek amik támogatják az anyát abban az elhatározásában hogy 6 hónapig kizárólagosan anyatejjel táplálja gyermekét. Az anya ágya mellett elhelyezett kiságyakat színesre festettük. A kórtermek falát lemosható festékkel a Deák Ferenc Művészeti Szakközép iskolások különböző képekkel díszítették amivel az osztályunkat hangulatosabbá tettük.

 

1969. október 2-tól az osztályunkon napjainkig 46911 szülés történt.

Az éves szülés szám 700 és 900 között mozog, 2018-ban 972 volt.

Az ellátási terület 33 települést ölel fel, ez 31269 főt jelent.

Kórházi osztályunk és nőgyógyászati szakrendelésünk a város és környéke nőgyógyászati és szülészeti problémáit hivatott ellátni. A Nőgyógyászati szakrendelés keretén belül még a következő ambulanciák működnek: Gyermeknőgyógyászat, Klimax rendelés, STD ambulancia, Inkontinencia rendelés. A 35.-ik héttől fogadjuk a várandósokat az NST laborban. Szülészeti - Nőgyógyászati Ultrahang a hét minden napján elérhető a beteg számára. Három ultrahangos orvos és egy szonográfus teljesít szolgálatot. Egyes vizsgálatokhoz előjegyzés szükséges, minden vizsgálat beutaló köteles. Az orvosok és a szonográfus munkáját segíti egy adminisztrátor.

 

Adminisztrátoraink:

Stucz Katalin

Molnárné Nagy Györgyi

Jelenleg az osztályon 7 szülésznő dolgozik, közülük az egyikük rendelkezik szonográfusi végzettséggel és kettő diplomás szülésznő. Az osztályon 10 OKJ ápoló teljesít szolgálatot.

 

Az orvosi kar:

Dr. Pásztor Gábor Osztályvezető főorvos

Dr. Váradi József Szülész-nőgyógyász főorvos

Dr. Szabó Sándor Szülész-nőgyógyász főorvos, gyermeknőgyógyász

Dr. Szatmári Zoltán     Szülész-nőgyógyász főorvos

Dr. Török Pál Szülész-nőgyógyász főorvos, endokrinológus

 

Szakdokgozóink:

Csízi Eszter Főnővér

Albertné Molnár Tünde Erika OKJ ápoló, szülésznő

Árvai Judit OKJ ápoló

Bockáné Máté Mónika OKJ szülésznő

Farkas Ildikó OKJ gyermekápoló

Fehérné Juhász Melinda OKJ szülésznő

Gajda Gabriella Szülésznő Bsc

Jakab Ágnes Beáta KJ ápoló

Kádas Anett OKJ ápoló

Kiss Adrienn OKJ szülésznő, szonográfus

Kolumbán – Csomós Katalin Szülésznő Bsc

Dr. Kovács Istvánné (Ica) OKJ szülésznő

Kun Dóra OKJ ápoló

Lukács Bertalanné (Éva) OKJ ápoló

Mózes Ferencné (Zsóka) OKJ gyermekápoló

Tóth Katalin OKJ ápoló

Varsányi – Zagyva Gerda OKJ ápoló

Varga Fanni OKJ ápoló

Zsudel Barbara OKJ ápoló

 

Az újszülött részlegen egy védőnő és öt OKJ gyermekápoló dolgozik, egyiküknek intenzív therápiás végzetsége is van. Az újszülöttek szakszerű ellátását egy neonatológus orvos és egy gyermekgyógyász biztosítja, 24 órás gyermekorvosi szolgálat működik.

 

Az Újszülött részleg dolgozói:

Dr. Jakab Janka Csecsemő és gyermekgyógyásza szakorvos, Neonatológus

Czikó Ferencné OKJ gyermekápoló

Filek Brigitta OKJ ápoló és kisgyermek gondozó

Galuska Józsefné OKJ gyermekápoló

Lengyel Józsefné OKJ gyermekápoló és intenzív therápiás szakasszisztens

Molnár Lajosné OKJ gyermekápoló

Kiss Anita Védőnő

Főállású szakorvosunk mellett ügyeleti ellátásban 7 fő gyermekgyógyász szakorvos dolgozik.

 

A szakrendelésen három asszisztens segíti a betegek ellátását:

Kiss Tiborné (Ica) Felnőtt szakápoló

Tóthné Dombi Renáta OKJ szülésznő

Némethy Emese Ildikó OKJ ápoló 

 

Az osztály vezető főorvosaink 1969 óta:

Dr. Institóris István

Dr. Fövényesi József Ferenc

Dr. Bánhegyi András

Dr.Keresztes András

Dr.Pásztor Gábor

 

Főnővéreink:

Fehér Józsefné (Annuska)

Borga Andrásné (Marcsi)

Pincés Orsolya

Kerekes Tamásné (Zsóka)

Csízi Eszter

 

Az osztály dolgozói szakmai tudásukkal és ezzel egyenértékű bánásmóddal igyekszik hozzájárulni a betegeink gyógyulásához és megteremteni a biztonságot a gyógyulási folyamatban, ezzel is elősegítve azt, hogy a lehető leghamarabb gyógyultan térhessenek haza a családjuk körébe. Feladatunknak tekintjük a rendszeres tanácsadást és felvilágosítást a betegeink felé ezzel is elősegítve a gyógyulásukat és az egészségük megőrzését.

 

Köszönjük Kedves Betegeinknek megtisztelő bizalmukat!

Széchenyi 2020 logó