SZŰRŐNAP A KAZINCBARCIKAI KÓRHÁZBAN

A Hírözön (www.hirozon.hu) regionális hírportál interjút készített Dr. Váradi Józseffel, kórházunk szülészeti-nőgyógyászati osztályának főorvosával, a "Környezetünk egészségéért Alapítvány" elnökével a 2019. október 19-i szűrőnapról. Az interjút az alábbiakban közöljük.

„Színes ősz – egészséget Kazincbarcikának!”
Szűrőnap a kazincbarckai  kórházban

 

2019. október 19-én  szombaton szűrőnapot rendez a kazincbarcikai kórházban a Környezetünk egészségéért Alapítvány.
Az alapítvány kuratóriumi elnökével, a kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft szülészeti-nőgyógyászati osztályának főorvosával, Dr. Váradi Józseffel beszélgettünk erről a kezdeményezésről.

Miért pont most szervezték meg a szűrőnapot?
A kazincbarcikai kórház ebben az évben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Intézményünk egy egész éves programsorozatot szervezett az ünnepi év kapcsán. Ehhez kapcsolódott alapítványunk rendezvénye, a „Színes ősz – egészséget Kazincbarcikának!” elnevezésű szűrőnap.
Az elnevezéssel utalunk arra, hogy a kazincbarcikai önkormányzat pályázatot hirdetett a városban működő civil szervezetek együttműködésére, mely egy európai uniós pályázat eleme.

Miért tartják fontosnak a szűréseket?
Ma sokféle betegség nehezíti az emberek életét, sajnos közülünk több elhatalmasodva akár az életet is veszélyeztetheti. Egy időben elvégzett szűrővizsgálat vagy megnyugtató lehet, hogy minden paraméter jó, egészségesek vagyunk, vagy felhívja a figyelmet, hogy valami nincs rendben.

Ez utóbbi esetben az időben felfedezett elváltozások segíthetnek a gyógyulásban.  Ezt el lehet érni azzal, hogy egészségesebben élünk, odafigyelünk mindennapjainkra. De előfordulhat, hogy orvosi beavatkozásra, kezelésre van szükség. Egy időben megkezdett gyógyító munka óriási jelentőségű a beteg szempontjából. Lehet úgy is fogalmazni, hogy életmentő.
Mi pontosan ezért tartjuk fontosnak, hogy minél több ember vegye igénybe a szűrővizsgálatok nyújtotta lehetőséget. Az egészség érték, figyeljünk erre!

Milyen szűrővizsgálatok lesznek?
Sokféle vizsgálat közül választhatnak a hozzánk érkezők. Vérnyomás mérés,   Koleszterinszint mérés, Vércukor mérés,    Szív-és érrendszeri kockázatfelmérés, Testtömegindex (BMI) meghatározás,    Táplálkozási tanácsadás, CO szint meghatározás,   Mentálhigiénés tanácsadás, Csontsűrűség mérés (oszteodenzitometria), Hallásvizsgálat,    Látásvizsgálat, Arteriográfia, PSA laborvizsgálat,     Hasi UH vizsgálat,     Szájüreg rákszűrés. De lesz Nőgyógyászati vizsgálat, Onkocitológiai mintavétel, Nőgyógyászati tanácsadás, valamint tüdőszűrés is.

Honnan tudnak tájékozódni az emberek a pontos programról?
A szűrőnap programja hamarosan megjelenik majd a városi hirdetőújságokban, sajtóban, a kórház facebook oldalán, stb. Úgy gondolom, hogy megfelelő módon tudjuk majd tájékoztatni az érdeklődőket.

Mit üzen a város lakosságának?
Aki teheti, jöjjön el a szűrőnapra, tegyen egy lépést önmaga és családja egészségének megőrzéséért!
Köszönöm a beszélgetést!

Széchenyi 2020 logó